in vogelvlucht

april:

* onvergetelijk begin van ‘de kemping’: er was nìemand – en veel drukker hoeft het wat mij betreft ook niet te worden! vogelvoer en nieuw nestkastje mee, binnen kachel en kaarsjes aan, buiten sterrenhemel en heldere maan. zondag waren vijvertje en kersverse vogelbadjes bevroren. nog geen kikkers gezien, wel al koolmezen, een paartje goudvinken, tjiftjafs en m’n wees-pimpelmees kuifje van vorig jaar, stoerder en groter nu en nog steeds hartstikke lief.

 * zo’n kievit: op de grond helemaal strak en krul tot in z’n puntjes, helemaal rond en flappie als hij vliegt!

* misleidende naam, ‘bonte vliegenvanger’, want hij is strak zwart-wit, of het moet zijn omdat hij ’t bont máákt; in mijn kempingtuintje claimt hij luid kwetterend àlle nestkastjes, inclusief het berkenblok waarin mijn ‘pimpelwees’ kuifje zich net had genesteld met zijn even fraaie als verlegen verloofde.

pimpelwees

* niet kool, zwart, kuif of staart; ‘twitteren’ doet – bont en blauw en wel – m’n pimpel meest.

mei:

* dat er geen vergeelde obese mus maar een vrouwtjes-groenling in de pindaslinger hangt, zie je pas goed als haar mannetje ook aanhaakt: vinkensnaveltje, brede rug en volle borst. en geler – èn groener – dus.

* hemelvaart: rondje spokeplas gewandeld (sjors gezwommen), lunchje in de tuin, hunebedden bezocht, beetje toeren en nu met warm stokbrood en koele wijn even he-le-maal niks.

 Juni:

* zit te genieten van m’n zonnige kempingtuintje. neem nou zo’n vink, een schuw zangertje dat het alleen al in volume van de koolmees wint. maar dìe is weer knallender qua kleur – en allerminst bescheiden…

 * tientallen duimdikke vingerdiepe gaatjes in m’n drentse kemping-tuintje (stug gras op dito zand), ’s avonds vanuit het pikkedonker venijnige tikken tegen m’n verlichte ramen; de vierjaarlijkse meikever-explosie kondigt het begin van een warme zomer aan! geduld en instinct, besef ik.

drenthe_4

Juli:

* de beruchte limburgse eikenprocessierups heeft drenthe bereikt; ik ga de ‘hersenspinsels’ uit mijn oude status nog even checken, straks komt ook rutte uit de kast…

augustus

* kitesurfers, die snap ik niet. aalscholvers, die snap ik wel. afsluitdijkoverpeinzing..

* omdat het prachtige schilderijtje ‘woudsterweg’ van jan mankes na de teloorgang van het in alle opzichten zeer toegankelijke scheringa-museum verdwenen is naar de minder makkelijk bereikbare prive-collectie van miljonair hans melchers dacht ik: ik fotografeer ‘m zelf wel even, die woudsterweg in oranjewoud, friesland. met het juiste lijstje erom lijkt zuks al snel heel wat, nietwaar? vanmorgen in het gehucht aangekomen bleek de voorheen zo statige laan nu een doodlopende eigen weg te zijn, met pal achter de fraaie oude bomen een twintigtal vrijstaande jaren-zeventig-huizen met middenklasse auto’s op de opritten van grindgewassen tegels.

…*what was i thinking*…

mankes

september

* wandelen. met sjors & keesje, ik zag een ree, sjors zag een modderpoel en chizzle zag ze weer es vliegen

* in een stopcontact (wandcontactdoos) in m’n caravannetje woont al maandenlang een kleine spin die zich niet verder waagt dan halverwege het gaatje bovenin. af en toe kijken we of we elkaar nog cq weer zien. ik weet nog niet goed wat ik daar van vind…

* herfst in boschoord: bomen in vurig rood en vlammend geel, zingende vogeltjes, zonnetje erbij – geweldig!

drenthe_5

* de raven kraaien en de kraaien zijn rafeliger dan ooit; het is duidelijk herfst in drenthe!

* word effe niet lekker van al die paddestoelenplunderaars die met plastic boodschappen vol, kinderen en oma mee, hier in de eese hun trabantjes in de berm pletteren en in één zondagmiddagje het halve bos kaal halen.

oktober:

* omdat het douchegebouw hier op de kemping deze laatste maand van het seizoen gesloten is en mijn antieke caravannetje geiser noch boiler heeft, heb ik vanmorgen mn haar gewassen met behulp van keteltjes water, afwasteiltje en een beker voor het uitspoelen. me dunkt dat ik daarmee de ideeën achter de ‘dag vande duurzaamheid’en de ‘dag tegen de doodstraf’, allebei vandaag, aan den lijve heb ervaren.

padd!

Plaats een reactie